AKTUELLA FÖRETAG

Dessa företag är antagna för att delta vid 3 Days of Design i Köpenhamn mellan den 23 och 25 maj. Under samma vecka kommer dessa företag även ha en utställning på Illum.

AKENBERG

Akenberg AB är ett nystartat bolag med huvudkontor i Norrbotten. Företagets mål är att bli ett nytt svenskt designhus med premiumkollektioner av handgjorda solglasögon och handgjorda läderaccessoarer.

Företaget har just släppt sin första premiumkollektion för våren 2019 med 18 exklusiva solglasögon. Alla produkter är designade med inspiration från den spektakulära naturen i svenska Lappland.

Premiumkollektionen består av tre modeller som alla är handgjorda i limiterad upplaga i mycket hög kvalitet. Den svenska designen på bågarna gör dem till perfekta accessoarer för personer som tycker om att ligga i framkant. Modellerna är unisex, kommer i sex färger vardera och är utrustade med Carl Zeiss-linser med komplett UV3- skydd.

Akenberg arbetar med vad de kallar ”outfit interchangeables”, det vill säga accessoarer som enkelt låter bäraren att byta look från dag till dag och samtidigt vara unik. Alla bågarna i kollektionen bär namn efter orter i Lappland, som en hyllning till varumärkets rötter och kärlek till den svenska naturen. Till varje par solglasögon medföljer ett stilrent designat fodral som speglar kollektionens premiumanda.

Bakom framtagandet av Akenbergs produkter finns omtanke i form av noggrant utvalda material och produktionssätt. Akenbergs ideologi är att undvika massproduktion för att i stället skapa limiterade, unika och hållbart producerade accessoarer som har sin givna plats i var mans och kvinnas garderob. Materialet till bågarna är ett cellulosaacetat från Italien, medan produktionen sker för hand i Grekland. Fodralen är handgjorda utav mjukt naturgarvat renskinn i Sattajärvi.

ARTBY

Artby är ett modernt skandinaviskt konstmärke för människor som vill leva och konsumera på ett meningsfullt, njutbart och medvetet sätt. Varumärket fokuserar på ett högkvalitativt hantverk, unika samarbeten och konstnärlig originalitet - allt kondenserat till premiumtryck i begränsade upplagor.

Artby grundades 2018 som ett svar på den traditionella konstmarknaden. Grundarna - Sara Hardell Flagge och Karl Hardell - ville omfamna konstmarknadens preferens för unicitet, exklusivitet och långvarig kvalitet. De ville också öppna upp konstmarknaden, utmana marknadens exkluderande strukturer och radikalt skapa plats för mer: mer konst, fler konstköpare, fler konstsamlare. Idag samarbetar Artby med några av de mest intressanta konstnärerna i samtida Skandinavien, både konstnärer som är ’up and coming’ och konstnärer med bred marknadsacceptans.

Varumärket riktar sig till en kvalitetsmedveten livsstilsmarknad och har uppmärksammats av ett flertal prestigemedia inom design och mode. Det har även fått utmärkelsen Årets Formbärare av Svensk Form.

ERICA HUUVA

Erica Huuva är ett samiskt smyckes- och designföretag. Just nu har företaget två anställda som jobbar och tillverkar både traditionella smycken till den samiska dräkten och smycken med roten i kulturen men som kan användas av alla till alla tillfällen.

HIKKI

Hikki gör vedeldade produkter för matlagning och bad utomhus, med fokus på karaktär i formspråk och robusta materialval som trä, stål och aluminium. Rejäla, hållbara produkter som fungerar året om. Produktsortimentet består för närvarande av två vedeldade utomhusbadkar, en vedeldad bakugn och en liten eldstad. Företagets målsättning är att utveckla ett antal väl utvalda produkter för ett givet koncept. Något som bottnar i det genuina men samtidigt andas lågmäld lyx.

HUMLEBÄCK

Cecilia Forsberg och John Bøge driver Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri sedan 2016. De håller till i en liten by i Långed i Västerbotten där Cecilia har sina rötter. Deras formspråk kan beskrivas som klassiskt, nordiskt hantverk i keramik och trä, allt från möbler till leksaker och bruksföremål. John har bakgrund som snickarmästare på det Danska hovet och tillsammans har de utbildningar från bland annat  har båda utbildat Carl Malmstensskolan och Capellagården.

Under våren/sommaren 2019 kommer Humlebäck att uppdatera sin hemsida med webbshop med produkter som duon har formgett och satt i produktion och även unika föremål som de själva tillverkat. Ett flertal nya produkter kommer även lanseras inom kort.

KERO

Företaget Kero har en lång och gedigen historia. Företaget grundades 1929 i samhället Sattajärvi, 2 mil söder om Pajala. Företaget har under åren utvecklat produkter i naturgarvat renskinn och vår kärnprodukt är näbbskor och näbbstövlar. Näbbskon är en intressant sko, inte bara för sin säregna och utpräglade karaktär utan också för sitt kulturella arv. Under 1900-talet är det främst den samiska traditionen med näbbskor till kolten som har bidragit till att näbbskon finns kvar och används.

Verksamheten startades med garveri 1929 och under 1950-talet utökades verksamheten med skomakeri. Under 2005 delades företaget, i en garveriverksamhet (Kero Leather AB) och en skomakeri- och tillverkningsverksamhet (Kero Försäljning AB).

Vår affärsidé är "Att erbjuda unika hantverksprodukter i naturmaterial med hög kvalitet, säker och snabb leverans".

Produktutbudet har växt, anpassats till en del, men hela tiden via en personlig och nära kontakt med kunderna. Vår vision är att bättre nå ut till kunden och att skapa en tvåvägskommunikation. Vi arbetar aktivt med att ta emot idéer och synpunkter från kunder om förbättringar på både verksamheten och produkterna.

Hållbarhet är naturligt och självklart. Renskinnet får sin unika karaktär via naturen. Sedan urminnes tider har människor använt sig av läder och skinn till kläder och skor. Åratal av målmedvetet utvecklingsarbete hos Kero har resulterat i ett skinn som andas och som ger en speciell känsla. Skinnet är inte bara mjukt och följsamt, det är också vackert att se på och luktar gott. Skinnet är naturgarvat vilket betyder att enbart ämnen från växtriket används vid garvningen. Det är dessutom inte allergiframkallande.

LOTTA KVIST ART

Lotta Kvist Art är en keramiker från Öjebyn, norr om Piteå. Hennes ambition är att bygga en plattform där hon har möjlighet att arbeta med keramik. Lottas inriktning är ”studio keramik”, där varje keramiskt objekt får sitt konstnärliga uttryck. Hon gör objekt som kan likna varann, som i en serie, och i begränsad upplaga. Men varje objekt blir unikt.

MALIN I RATAN

Handgjord ekologisk tvål från Malin i Ratan är en hantverksmässigt skapad miljövänlig och hållbar förbrukningsprodukt. Äkta fast tvål är ett bra val för hud, hår och miljö. Den ger en len hy, frisk hårbotten, naturligt hår och ett lugnt, miljöklokt hem.

Vår handgjorda ekologiska tvål är så mycket mer än bara en tvål. Det är ett hantverk och en mångsidig produkt som kan ersätta såväl duschkräm som schampo, ansiktsrengöring, pumptvål och raklödder i ditt badrum. Äkta tvål torkar inte ut huden.

MICROBIT HB

Ida Björses är nyexaminerad formgivare som startade sitt företag Microbit HB under projektet Uminova summer expression i Umeå. Under kursen utvecklade hon mattan Bum som tillverkas för hand.

Bum är ett mattkoncept där Ida Björses vill få andra att sitta på golvet. Mattan är formad som ett rumpavtryck och ser ut som en mossplätt från naturen. Mattan är tufftad i ullgarn som är spill från garnindustrin.

Ida Björses tar även beställningar och tufftar åt specifika ändamål och rum.

CO GERD

Co Gerd tillverkar ekologisk kosmetika med hög funktionsgrad. Deras produkters aktiva substanser kommer från svenska Lappland och produktionen ligger i Jokkmokk. Företagets mål är att bli ett av de ledande ekologiska skönhetsföretagen på världsmarknaden.

JOKKMOKKS TENN

Jokkmokks Tenn AB är ett hantverksföretag som grundades 1944. Företaget designar, tillverkar och säljer smycken och bruksföremål i tenn , silver och guld. Jokkmokks Tenn har i dag fyra hantverkare som sköter tillverkningen. Under de senaste två åren har företaget startat och utvecklat sin webbshop.

OVREBRUKET

Sanna Nilsson driver sedan 2015 designföretaget Ovrebruket. Hon gör smycken i blandade metaller inspirerade från skogens detaljer. Naturen är min största inspiration och känns viktigare än någonsin i och med de rådande klimatförändringarna. Att själv fullfölja processen från idé till färdig produkt är viktigt och det som driver henne framåt.

RISFJELLS SAMESLÖJD

Risfjells Sameslöjd utgörs av Doris och Sven-Åke Risfjell
i Vilhelmina, Södra Lappland. Doris och Sven-Åke Risfjell är sameslöjdare i den sydsamiska traditionen och vill sprida kunskap om den samiska kulturen på många olika sätt.

Risfjells Sameslöjd bildades 1980 av Sven-Åke Risfjell. År 1984 öppnades en butiksdel i anslutning till slöjdverkstaden och museidelen med en privat samling av gamla föremål gjordes i ordning 2002 under Doris ledning.

Deras verksamhet utgörs av  butiken där besökare kan köpa äkta sameslöjd ur egen produktion, galleri och museum med egna samiska samlingar av gamla samiska kulturföremål, guidningar och hemma-hos-besök med servering och kulturevenemang. Där skapar Doris och Sven-Åke sameslöjd, vävar, målningar och jojk framsprungna under inspiration av deras inspirerande levnadsmiljö och ljuset från midnattsolen och den mörka vinterns sprakande norrsken.

SIGR

Allt är cykelavstånd! Det är Sigrs devis. Grundarna bakom cykelföretaget inspireras av Västerbottens natur och har där hittat problem de valt att vända till möjligheter.
Under 2019 jobbar företaget med gamla fiskenät som recyclade från haven kommer bli kanonfina cykeltröjor! Rädda haven, cykla mer och snygg design. Så vill Sigr jobba!

STOORSTÅLKA

Stoorstålka är ett samiskt designföretag som varit verksam i nuvarande form sedan 2015. Företaget har ett eget varumärke och ett eget sortiment av designprodukter inom heminredning, accesoarer och slödjtillbehör med mera. Utgångspunkten är ett samiskt formspråk och ett samiskt tänk vad det gäller produktutbud.

Stoorstålka säljer våra varor i egen butik i Jokkmokk, via återförsäljare i Sverige, Norge och Finland (företrädesvis i den nordliga regionen) och direkt till slutkunder via sin webbshop.

VIKTORIA MELINDER

Viktoria Melinder är textil konsthantverkare och formgivare, utbildad på Handarbetets Vänners Skola. Hon formger och tillverkar textilier för privata hem och offentliga miljöer. Vävning, konstsömnad och handtuftning är de tekniker Viktoria Melinder arbetar med. Hon gör små serier brukstextil och unika objekt, omsorgsfullt tillverkade i naturmaterial.

Hantverket, materialet och tiden är hörnstenarna som bär hennes produktion. Tillverkningen sker hantverksmässigt av Viktoria Melinder. Under åren har en kunskaps- och erfarenhetsbank byggts upp som  Viktoria Melinder värdesätter högt.

Hantverk tar tid och det ser hon som en tillgång. Tiden gör att val och beslut måste ske med omsorg och eftertänksamhet, en eftertänksamhet som  Viktoria Melinder hoppas speglas i hennes produkter.